Laadpalen verplicht voor bedrijven? Ja of nee?


Laadpalen verplicht voor bedrijven? Ja of nee?

Zijn laadpalen verplicht op jouw bedrijfsterrein? Het antwoord op deze vraag is genuanceerd: in bepaalde gevallen. Maar goed om te weten: er zitten strengere verplichtingen voor laadpalen op bedrijven in de pipeline vanaf 2025. Time flies when you are having fun. Opteco legt het (haarfijn) uit.

Beschikt jouw bedrijfsterrein over meer dan 10 parkeerplaatsen? Dan ben je sinds 2021 verplicht bij een nieuwbouw of een ingrijpende renovatie via een omgevingsvergunning, 2 oplaadpunten voor elektrische voertuigen te voorzien. Ook dien je laadinfrastructuur voor 1 op 4 parkeerplaatsen aan te leggen. Concreet gaat dit over de leidinginfrastructuur om de installatie van laadpalen voor elektrische voertuigen in een later stadium mogelijk te maken zonder ingrijpende verbouwingen. 

Laadpalen voor bedrijven: nieuw vanaf 2025 

Door de omzetting van de Europese richtlijn over de energieprestaties van gebouwen, volgen in 2025 een nieuwe set regels voor bestaande gebouwen en hun parkeerterreinen. Elk parkeerterrein met meer dan 20 parkeerplaatsen moet dan minstens over 2 laadpalen beschikken. Ook als er geen nieuwbouw of renovatie plaatsvindt. 

Wie stout is krijgt de roe 

Niet aan de verplichtingen voldoen kan een administratieve geldboete tot gevolg hebben. Die kost 2.000 euro per ontbrekend oplaadpunt. 

Laadpalen plaatsen? 

Je budget liever proactief investeren in toekomstgerichte zakelijke laadinfrastructuur? Een stap zetten in de richting van een meer duurzame en elektrische toekomst voor mobiliteit? Dat kan!  

Opteco biedt zakelijke laadoplossingen aan op maat van jouw bedrijf. Met betrouwbare laadpalen. En handige services zoals laadpasjes en een billing platform waarmee verrekeningen rechtstreeks gebeuren (en niet meer via de loonfiche.) 

 Maak nu een afspraak met je persoonlijke adviseur 

Meest Recente Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, vacatures, tips & acties.

Lees vorige berichten

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij beantwoorden graag al je vragen, groot of klein.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons