Wat Opteco kan betekenen voor je ESG-doelstellingen


Wat Opteco kan betekenen voor je ESG-doelstellingen

Met de Green Deal maakt Europa haar ambities duidelijk: een klimaatneutraal continent worden. De ESG-rapportage (Environment, Social & Governance) die bedrijven hierrond moeten voorzien, wordt dwingender door de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive, de CSRD. Opteco helpt je een voorsprong te nemen.

CSRD verplicht bedrijven hun sociale- en omgevingsimpact in kaart te brengen vanaf 2025 (over het boekjaar 2024). De rapportering moet jaarlijks worden neergelegd, net zoals een jaarrekening. Het rapport geeft inzicht in zowel de risico’s als de opportuniteiten tot verduurzaming in de waardeketen.

Voor welke bedrijven 

De verplichte duurzaamheidsrapportering is in een eerste fase van toepassing op alle beursgenoteerde bedrijven in de EU, bedrijven van openbaar belang en bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen: > 250 medewerkers, > 40 miljoen euro omzet per jaar, > 20 miljoen euro op de balans.  

Snel zullen dus de kmo’s die producten of diensten leveren aan deze ondernemingen geconfronteerd worden met vragen over hun ESG-aanpak. En de rechtstreekse ESG-verplichtingen breidt jaar na jaar uit, waardoor ook jouw kmo een ESG-rapport zal moeten opmaken. Laat je dus niet verrassen en begin tijdig aan je plan. 

Nieuw bij CSRD 

Het verschil met eerdere rapportageverplichtingen is dat bedrijven vanaf 2025 moeten onderbouwen wat de ESG-doelstellingen zijn en hoe ze die gaan bereiken. De rapportering moet zowel kwalitatieve (doelstellingen, strategie, beleid, risicobeheer), als kwantitatieve informatie omvatten.  

Voorbeelden van verplichte rapportages zijn o.a. CO2-emissies, maar ook waterverbruik, biodiversiteit, werknemersrechten, anticorruptie en gendergelijkheid. 

ESG. Eens stevig vloeken? Of een opportuniteit waar Opteco je bij kan helpen? 

Als het over CO2-emissies en hernieuwbare energie gaat, komt Opteco in the picture. 

Je bedrijf overschakelen naar hernieuwbare energie met hoogrendements-zonnepanelen op je bedrijfsdak, je energie-efficiëntie verhogen met thuisbatterijen voor bedrijven, laadpalen en laadinfrastructuur en warmtepompen. En ook met nieuwe technologieën, groene energiecontracten en unieke, geïntegreerde oplossingen die je energieproductie en -verbruik intelligent optimaliseren. We are ready! 

Samen kunnen we er een stevige lap op geven 

Opteco analyseert, zorgt voor data om je doelstellingen te onderbouwen, becijfert de winst voor het milieu én voor je bedrijf en realiseert deze projecten van a tot z.  

Maak nu een afspraak met je persoonlijke adviseur

Meest Recente Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws, updates, vacatures, tips & acties.

Lees vorige berichten

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij beantwoorden graag al je vragen, groot of klein.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons